Om Kork

Hvad er kork:

Korkeg er den eneste trætype i verden som laver et tykt korklag med en ensartet struktur, og som af sig selv vokser ud når det dækkende lag uddør. Bark fra dette træ – som normalt blot omtales “kork” – er dødt korkvæv, som dannes i disse træers livscyklus, idet omfanget at stammen og grenene hele tiden udvider sig. Dette væv, som kan studeres under mikroskop, er bygget af lukkede, døde mikrokamre, der ligner polyeder med 14 vægge, og med områder mellem kamrene som er helt opfyldt af gasblandinger, som er næsten identisk med luften i det miljø som omgiver træet. I 1 cm3 af dette væv befinder der sig over 40 millioner sådanne kamre med 14 vægge. Deres kemiske sammensætning består af: suberin (45%), lignin (27%), celluloseogpolysakkarid (12%), tannin (6%), voks (5%) og andre substanser (5%).

 

Vægt: 

Den luft der er lukket inde i mikrokamrene udgør 90% af deres rumfang, og omkring 50% af vægtfylden, hvilket gør at den egentlige vægt udgør omkring 190 til 250 kg/m3. Det er således et materiale der er fem gange lettere end vand, og eftersom det ikke optager vand kan det praktisk talt ikke synke.

 

 

 

 

Korkens egenskaber:

Korken har uigennemtrængelighed for væsker og gasser. 

Disse træk har korken fået takket være den store mængde Suberin. Vægtprocenten af Suberin udgør mellem 39 og 45% af korkens masse. Denne substans har fugtisolerende egenskaber i sin struktur, og samtidigt øger den også termoisoleringen. Kork reagerer ikke på kemiske stoffer. Dens struktur sørger ikke blot for at væske og gasser ikke kan trænge igennem, men den går heller ikke i nogen form for kemisk kontakt med dem, og den nedbrydes ikke. Kork er også neutral i forhold til smag og lugt, og optager ikke fremmed lugt.



Råd & Svamp

Korken er modstandsdygtig overfor opbyggelsen af råd. Den forøgede modstandsdygtighed mod biologisk nedbrydning kan korken blandt andet takke tilstedeværelsen af tannin og manglen på proteiner, som har tendens til at nedbrydes. Den bevarer også modstandsdygtigheden mod svamp og mug. Dens overflade og struktur giver ingen næring til svampe eller mug, og giver dem således ikke betingelser til at kunne klare sig her.

 

 

  

Kork som Isolering

Varmelederfaktoren for dette materiale udgør 0,037-0,040 W/(mK). Ved siden af den fremragende varmelederfaktor er det værd at gøre opmærksom på den betydelige egen varme værdi som er indeholdt i korken. Denne værdi kommer som følge af korkens minimale varmetab. I modsætning til andre materialer bevarer korken sine isolerende egenskaber indenfor et betydeligt temperaturspektrum. Her overgår den fx flamingoplader, som begynder at dampe under indflydelse af høje temperaturer. På grund af den ringe varmeledning er kork altid rart at røre ved, det hverken tager eller giver varme til vores krop. Materialet stabiliserer ligeledes lufttemperaturen og fugtigheden.

 

Akustik & Vibrationer

Kork er i stand til at absorbere fra 30 til 70% af de lyde der befinder sig i frekvenserne fra 400 til 4000Hz. Korkens struktur og dens elasticitet gør det samtidigt muligt at undertrykke lyd fra luften samt slaglyde. Takket være sin specifikke struktur absorberer kork lydbølger og vibrationer (den overfører ikke vibrationerne, men standser dem). Korkens cellemembraner er særdeles spændstige, hvilket medfører at de bliver ved med at være komprimerbare og elastiske, og efter at presset fjernes vender de tilbage til den oprindelige form. Når korken udsættes for meget kraftigt pres, vil gassen i kamrene blive komprimeret, og strukturens størrelse formindskes. Når presset ophører, vender korket tilbage til sin tilstand.

 

Brandhæmmende

Kork er modstandsdygtig mod ild i euroklasse E.  Denne detalje er afhængig af mange betingelser. På grund af sin ringe ledeevne brænder korkplader normalt vanskeligt.

 

 

 

 

 

 Antistatisk kork

Korkens overflade fastholder ikke elektriske udladninger, kork bliver med andre ord ikke elektrisk, derfor opstår der ikke nogen tiltrækning og absorbering af støv. Korkoverfladerne er derfor meget rengøringsvenlige. Såfremt astmatikere og allergikere anvender kork i de lokaler hvor de opholder sig medfører det en begrænsning af kontakten med allergifremkaldende stoffer.

 

  


Holdbarhed. 

Kork regnes for at være i gruppen af de allermest holdbare organiske stoffer. De ældes praktisk talt ikke, og selv efter mange år mister de ikke deres egenskaber, og nogen miljøer konserverer den ovenikøbet (fx havvand). Det er ikke nødvendigt at imprægnere kork. 

Korkprodukter har en høj mekanisk udholdenhed, samt evnen til at fastholde mekaniske egenskaber ved temperaturer fra -80C til 140C.


Handy

Kork kan bearbejdes med enkle skære- og skraberedskaber. Den monteres godt på ujævne overflader, eftersom formen tilpasses til omgivelserne. Korken har gode hæftende egenskaber, hvorfor den er nem at klæbe fast til forskellige overflader.

 

  

 



Sundhed

Materialet er uskadeligt i forhold til helbredet. Det er ikke giftigt, hverken i kontakten med hud, eller ved tilfældig kontakt med fordøjelses systemet.  Den giver ikke nogen form for allergi. Det provokerer ikke øjets bindehinde eller slimhinderne i næsen eller åndedrætsorganerne.

 

 

 

 

 

  


Miljø

Kork er et råmateriale der stammer fra træer som regenererer sig selv, og dets anvendelse belaster således ikke miljøet.